Дали сте ЗА отпадане на действието на Закона за ратифицирането на

...
Дали сте ЗА отпадане на действието на Закона за ратифицирането на
Коментари Харесай

Македонското ВМРО готви референдум за отпадането на Договора за добросъседство с България - Свят

„ Дали сте ЗА отпадане на действието на Закона за утвърждението на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Северна Македония и България, оповестен в Държавен вестник от 18 януари 2017 година? ”

Предложение за референдум с този въпрос внесе в Държавната изборна комисия лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата опозиционна партия в Северна Македония.

„ Гражданите ще имат опция да кажат „ да ”, което значи, че договорът с Република България престава да е в действие, или „ срещу ”, т.е. той остава да е в действие ”, посочи Мицкоски и прикани „ всички политически партии, всички жители, без значение от етническата им принадлежност, без значение дали поддържат една или друга политическа мощ или са партийно неопределени, всички неправителствени организации, безусловно всички хора да се обединят в обществено общомакедонско обединяване и да се опълчват на главния проблем на европейската интеграция на страната - договорът, подписан от Република (Северна) Македония с Република България ”.

От през днешния ден стартира събирането на 100 подписа, които ВМРО-ДПМНЕ следва да показа в поддръжка на настояването за референдум до Народното събрание, а в случай че законодателният орган на страната утвърди самодейността за допитване, ще стартира събирането на нужните съгласно процедурата 150 000 подписа от гражданското общество.

От ВМРО-ДПМНЕ упорстват референдумът да има наложителен, а не съвещателен темперамент.

Тази самодейност беше подкрепена от водача на Демократическата партия на сърбите в Македония, само че Социалдемократическият съюз на Македония и албанските партии не одобряват провеждането на референдум.

По-рано през днешния ден и президентът на страната Стево Пендаровски съобщи, че не поддържа референдум, който анулира Договора за добросъседство с България, „ тъй като това би спряло европейската интеграция на страната ”.

Мицкоски твърди, че най-хубавият вид за осъществяване на референдума е дружно с предварителни парламентарни избори.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР